Hoogveld heeft een rijke historie. Vanaf de Bronstijd is het Hoogveld bewoond geweest. Er zijn resten van bewoning uit deze periode teruggevonden. Hoogtepunt vormt de IJzertijd, het tijdvak tot het jaar 0. In de buurt van de eerste rotonde die je tegenkomt als je het Hoogveld binnenrijdt via de Hoogveldlaan ligt (lag) een compleet grafveld met bijna 100 begravingen. Diverse grafheuvels met een doorsnede van wel 18 m hebben het terrein gemarkeerd.
Tot de vondsten in Hoogveld behoren, behalve 120 urnen, ook een bronzen geribde emmer, van een type dat ook in het rijke vorstengraf van het Belgische Eigenbilzen is gevonden. Deze emmers werden in de 5e eeuw v. Chr. gemaakt in Noord-Italië. Dat zo’n exemplaar hier gevonden is, wijst erop dat dit gebied werd bezocht door reizende handelaren. Men heeft de emmer gebruikt als grafurn voor een van de leden van de gemeenschap.
De Romeinen hebben in het noordelijk gedeelte van de buurt vertoefd. Hier zijn veel perceelafscheidingen uit de Romeinse tijd aangetroffen. Ook wat aardewerk(fragmenten van kruikjes en voorraadpotten) kwam er tevoorschijn (Gotenstraat, Alemannenstraat).
Als het Hoogveld volgebouwd is, zal er een informatiebord geplaatst worden met alle relevante informatie over archeologische vondsten.
Enkele vondsten zijn te zien in museum het Domein. Daar staat ook een maquette van het genoemde grafveld.
Bovenstaande informatie is voornamelijk afkomstig van Ries van Doorn. Ries van Doorn is lid van de werkgroep Archeologie Sittard van de Vereniging Sittards Verleden.